Created by Sillen

@, en detaljernas mästare

Kanelbulle

Jag kopierar del av min logg från Stjärnkrogen som minnesord till en cachingkompis, inspiratör och vän!

Detta är en myst som jag blivit pikad av Anders i Team@ för att jag inte fått ut. Tydligast har det varit ett antal fredags eller lördagskväller då han varit i sommarstugan för där hade han ett whiskeyglas som han visste jag var lite avis på. Han sa då ofta att han hade en singelmalt upphällt och frågade om jag kunde gissa i vilket glas. Det var inte svårt då glaset band oss samman till en plats även om vi inte varit där samtidigt! Efter att vi skålat med varandra frågade han hur det går med vinerna och jag kunde se ända hem till mig hur det glittrade i hans skojfriska ögon.

Du har alltid funnits där på skype även att vi inte alltid pratats vid så att se dig online gav ändå en närhet som jag uppskattat. Visst har vi löst en och annan myst ihop men du gav mig så mycket mer genom din varma kamratskap.

I helgen satte jag mig och tog tag i mysten igen för att lösa den. En efter en föll bitarna på plats. och rätt som det var hade jag grönt i checkern. Jag ville så gärna berätta för dig att jag nu löst Stjärnkrogen men trots att du fortfarande såg ut att vara online så visste jag att jag inte skulle kunna berätta det för dig.

I dag åkte jag till platsen och jag hittade burken efter lite letande. Jag tog med burken till en bänk i närheten. Det var en stund i lugn och ro där jag tänkte tillbaka på vår allt för korta gemensamma tid. Du lämnar ett stort tomrum då mitt minne är fyllt av värme och glada minnen när jag tänker på dig!

Anders, Vila i frid!

Beskrivning

Anders hade en förmåga att se de små detaljerna som ledde fram till lösningar av mystar, han var inte oäven att gömma detaljer själv heller. Detta gav mig inspiration till detta recept!

Inget går upp emot nybakade kanelbullar och ett glas kall mjölk. Klassiska kanelbullar är lika gott till kall mjölk på sommaren som till varm choklad på vintern.

Receptet gäller för 20 st

Ingredienser
  • 75 g Arla® Svenskt Smör
  • 7 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl Arla® mjölk
Fyllning:
  • 50 g Arla® Svenskt Smör
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kanel
Garnering:
  • 1 st uppvispat ägg
  • pärlsocker
Gör så här:

Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt 7 dl av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen), socker, salt och jästen delad i mindre bitar. Värm mjölken till fingervärme, 37° och rör ner den i mjölblandningen. Arbeta ihop degen tills den blir blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 30 min.

Sätt ugnen på 225-250°. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 25x50 cm. Bred ut smöret på degplattan. Strö över socker och kanel. Rulla ihop från långsida till långsida till en rulle. Skär rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda. Ställ bitarna med snittytan upp i pappersformar. Jäs bullarna under bakduk ca 30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 6–8 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Källa: Nybakat

Contact Sillen